Losowe artykuły
2008-06-19 21:28:40

Leasing
Aby rozpocząć nowy rodzaj działalności lub powiększyć zakres dotychczasowej, firma musi przede wszystkim uzyskać fundusze na inwestycje.

2008-06-18 22:35:21

Dom maklerski
Pośrednikami w obrocie giełdowym są domy maklerskie i banki prowadzące działalność maklerską

Witaminy w dietetyce

Dodał admin, 2008-07-07 Autor / Opracowanie: Barbara Świeciak

Witaminy to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Mimo, iż nie są źródłem energii, ani materiałem budulcowym w organizmie człowieka, regulują zachodzące procesy


<  1  2  3  4  5  6  7  8    >


B) witamina D - nazywana jest ?kalcyferolem? (łac.: calcium ? wapń), a także ?witaminą przeciwkrzywiczną?; odgrywa podstawową rolę w procesie budowy kości i zębów poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia i fosforu, wpływa na prawidłowe działanie systemu nerwowego, zapobiega wystąpieniu u dzieci krzywicy; może być wytwarzana przez światło słoneczne, co wyróżnia ją spośród innych witamin; dobrym źródłem tej witaminy są żółtka jaj, mleko, masło, śmietana, tłuste ryby, tran, wątroba; niedobór witaminy D powoduje obniżenie poziomu wapnia i osłabienie rozwoju kości oraz zwiększenie ryzyka powstawania komórek nowotworowych, zaś nadmiar jest niebezpieczny, gdyż spożywana w ilościach większych od zalecanych może okazać się toksyczna, czego skutkiem jest powstanie ryzyka zawału, miażdżycy lub kamicy nerkowej; długo utrzymywane w organizmie stężenie toksyczne powoduje odkładanie się wapnia w tkankach miękkich, a w konsekwencji prowadzi do śmierci;
C) witamina E - nazywana jest witaminą młodości, w 1923r. została wykryta przez dwóch amerykańskich badaczy (Evans i Bishop), obejmuje wszelkie pochodne tokoferoli, zyskała rozgłos jako panaceum na wszystkie dolegliwości, odnawia lipidy międzykomórkowe, nazywane cementem skóry, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, współdziała przy wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, jest jednym z czynników hamujących proces starzenia się komórek, a także pomaga zwalczać substancje rakotwórcze; u szczurów jest czynnikiem zapobiegającym bezpłodności; w kosmetyce witamina E jest ważnym składnikiem pielęgnacyjnym poprawiającym nawilżenie i sprężystość skóry; jest również jedną z najlepiej zbadanych i najczęściej akceptowanych w medycynie substancji uzupełniających dietę; głównym źródłem witaminy E są jaja, mięso, wątroba, mąka owsiana, oleje roślinne, warzywa o ciemnozielonych liściach, orzechy włoskie i ziemne; niedobór tej witaminy może występować u niemowląt urodzonych przedwcześnie oraz u osób dorosłych i dzieci starszych z upośledzeniem, a zarówno powoduje bezpłodność mężczyzn i poronienia kobiet; nadmiar tej witaminy może wywołać zapalenie jelit z martwicą i ogólnoustrojowe zakażenia; u ludzi w podeszłym wieku braki witaminy E mogą zwiększać ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby nowotworowe; tylko 20  40 % podawanej doustnie witaminy E jest wchłaniane, reszta wydalana jest z kałem;