Losowe artykuły
2008-06-22 21:16:25

Odpowiedzialność pracownika
Odpowiedzialność, obowiązek ponoszenia przewidzianych przez przepisy prawne konsekwencji zachowania się własnego lub innych osób.

2008-07-07 20:38:44

Socjologia wychowania
Socjologia wychowania, jedna z dziedzin socjologii ściśle związana z pedagogiką społeczną, zajmująca się wychowaniem jako procesem społecznym.

Witaminy w dietetyce

Dodał admin, 2008-07-07 Autor / Opracowanie: Barbara Świeciak

Witaminy to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Mimo, iż nie są źródłem energii, ani materiałem budulcowym w organizmie człowieka, regulują zachodzące procesy


<  1  2  3  4  5  6  7  8    >


E) witamina B6 - niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek i przeciwciał, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból, duża dawka tej witaminy łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, czyli depresji, drażliwości, bolesności piersi, bólów głowy, ma zasadnicze znaczenie dla zachowania zdrowego wyglądu skóry i właściwego funkcjonowania układu nerwowego, reguluje pracę gruczołów łojowych; główne źródła witaminy B6 to czerwone mięso, drób, ryby, ziemniaki, owoce o różowej barwie, niektóre zielone warzywa, mleko, żółtka jaj, soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni; osoby, które spożywają zbyt małe ilości witaminy B6 odczuwają osłabienie, podenerwowanie, cierpią na bezsenność, skłonność do wymiotów, nadpobudliwość, czasami skutki niedoboru prowadzą do zaburzenia wzrostu; nadmiar powoduje zaburzenia układu nerwowego, m.in. słabość mięśni, niepewny chód, uczucie mrowienia itp.; witamina B6 jest toksyczna i czasem prowadzi do nieodwracalnych zmian w organizmie; średnie dobowe zapotrzebowanie wynosi około 2 mg.;
F) witamina B9 - reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, chroni organizm przed nowotworami; najlepszym źródłem są m.in. warzywa, wątroba, mięso, mleko, produkty mleczne; na niedobór tej witaminy szczególnie podatne są osoby, które spożywają duże ilości alkoholu, kobiety w ciąży, a także osoby cierpiące na choroby niszczące skórę, nowotwory, niedobór może również doprowadzić do anemii; witamina B9 nie jest toksyczna dla ludzi, ale jej zwiększone dawki mogą powodować bezsenność i rozdrażnienie; dzienne zapotrzebowanie na witaminę B9 wynosi około 3 mg / kg masy ciała;