Losowe artykuły
2008-06-03 21:22:31

Bankomaty
Bankomaty to pewnego rodzaju komputery, z tą różnicą, że żadna osoba nie ma ich w domu. Natomiast komputer stał się urządzeniem, które prawie każdy już posiada.

2008-06-18 22:45:57

Informacji na rynku kapitałowym
Na całym świecie gracze giełdowi wysoko cenią wartość szybkiej i aktualnej informacji, dzięki której mogą szybciej od konkurentów podjąć trafne decyzje przynoszące im zysk.

Witaminy w dietetyce

Dodał admin, 2008-07-07 Autor / Opracowanie: Barbara Świeciak

Witaminy to związki organiczne o bardzo zróżnicowanej budowie. Mimo, iż nie są źródłem energii, ani materiałem budulcowym w organizmie człowieka, regulują zachodzące procesy


<  1  2  3  4  5  6  7  8    >


G) witamina B12 - w 1956 roku Doroty Crowfoot Hodgkin ustaliła wstępnie jej budowę molekularną, za co w 1964 roku otrzymała Nagrodę Nobla; jest czynnikiem zapobiegającym anemii złośliwej, zaburzeniom wzrostu, korzystnie wpływa na stan systemu nerwowego, w niewielkim stopniu wytwarzana jest przez bakterie w przewodzie pokarmowym, bierze udział w procesie krwiotwórczym; występowanie tej witaminy jest bardzo ograniczone, za dobre źródła uważa się mięso wołowe i baranie, mleko, jogurt, żółtko jaja, a także tłuste ryby; niedobór witaminy B12 może prowadzić do anemii, co w istocie spowodowane jest niedoborem kwasu foliowego, niedobór prowadzi również do stanów zapalnych jamy ustnej, zmęczenia, nerwowości, wahań nastroju, pogorszenia pamięci i możliwości koncentracji; witamina B12 nie jest toksyczna, jednakże przy stosowaniu przez dłuższy czas jej megadawek zaobserwowano u niektórych ludzi objawy uczuleniowe; nadmiar tej witaminy, podobnie jak wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie wydalany jest z moczem; prawdopodobnie dobowe zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi 0,002 ? 0.004 mg i zależy od stanu fizjologicznego człowieka.